SBO Zonnesteen > ‘Onze leerlingen zijn heel vrij in hun doen en laten, heel puur. Daar voel ik me heel prettig bij.’

‘Onze leerlingen zijn heel vrij in hun doen en laten, heel puur. Daar voel ik me heel prettig bij.’

Sanne, docent De Bodde VSO

Hoe is het om te werken op VSO De Bodde?

De Bodde is een heel warme school. Ik werk hier al veertien jaar en voor mij voelt het wel een beetje als familie. De school en je collega’s zijn erg belangrijk want het is een extra uitdaging om met deze leerlingen te werken. Het gaat hier veel meer over gedrag dan over de lesstof. We leren ze natuurlijk lezen en rekenen maar er zijn andere dingen die veel belangrijker zijn voor deze leerlingen. We bereiden iedere leerling op een passende manier voor op de toekomst, want er is een kans dat ze geen betaalde baan hebben later. De school biedt medewerkers veel ruimte voor nieuwe uitdagingen want we hebben veel verschillende doelgroepen. Zo ben ik overgestapt van het werken met jongere kinderen naar het voortgezet speciaal onderwijs en van een reguliere groep met zeer moeilijk lerende kinderen naar een groep met kinderen met autisme.

Je werkt hier al veertien jaar, nog altijd met veel plezier?

Ja, er is geen dag dat ik somber naar mijn werk fiets. Het werken met deze leerlingen maakt me vrolijk.”

Wat maakt het werk zo leuk?

De meeste leerlingen reageren enthousiast als ze je zien. Ze zijn opgewekt, ze vinden het leuk om je te zien en bij je te zijn. Daar word ik heel blij van. Het zijn leerlingen met een verstandelijke beperking en bijkomende problematiek, in mijn groep is dat vooral autisme. Hun belevingswereld is wat jonger, het speelse zit er nog in. Ze zijn heel vrij in hun doen en laten, heel puur. Ze reageren vanuit hun kind zijn, daar voel ik me heel prettig en ontspannen bij. Ook wordt er volop gelachen in de klas. Uitspraken van leerlingen zijn vaak heel wonderlijk, aandoenlijk en grappig.

Waar ben je het meest trots op in je werk?

Als je ze dan aan het eind van hun loopbaan uiteindelijk op het podium ziet staan en ze krijgen hun diploma, dan vertellen ze ook waar ze gaan werken, bijvoorbeeld bij een zorgboerderij of bij Brownies & Downies, en dan zijn ze zo trots! En wij zijn heel blij dat de leerlingen een volgende stap gaan maken. Dat is echt fantastisch om te zien, je hebt zeker een impact op hun leven, dat maakt het werk heel speciaal.

https://youtu.be/Ba9ySXfgDLA

Jezelf mogen zijn

Wij helpen leerlingen hun talenten te ontdekken. Want ieder kind verdient het om zijn of haar dromen na te jagen. En te worden wie zij ten diepste al zijn.