SBO Zonnesteen > ‘Je ziet van dichtbij hoe leerlingen groeien en ontwikkelen, dat maakt het mooi om hier te werken.’

‘Je ziet van dichtbij hoe leerlingen groeien en ontwikkelen, dat maakt het mooi om hier te werken.’

Angelique Lauwen, mentor havo 2, SG De Keyzer VSO

Wat geeft jou voldoening in dit werk?

Als mijn leerlingen met een goed gevoel naar huis gaan, is mijn dag geslaagd. Ik vind het heel belangrijk om de dag altijd goed af te sluiten, ook als er dingen zijn voorgevallen. Op die manier beginnen we iedere ochtend weer met een schone lei.
Het werk is pittig maar er zijn ook veel mooie momenten. Ik heb bijvoorbeeld veel leerlingen met autisme in de klas die taal heel letterlijk nemen, dus dat zorgt wel eens voor grappige situaties.
Ik hoor regelmatig van ouders en leerlingen dat ze blij zijn dat je naar ze luistert en er voor ze bent. Dat doet mij ook goed.

Wat voor eigenschappen heb je nodig om bij SG De Keyzer VSO te werken?

Je vak staat soms op de tweede plaats en je moet flexibel zijn: je moet kunnen inspelen op wat zich op dat moment voordoet. Ook is het van belang dat je een doorzetter bent en van aanpakken weten. Het kan wel eens gebeuren dat je te maken krijgt met een escalatie, het is belangrijk dat je daar rustig mee om kan gaan. Gelukkig is er altijd een team wat voor je klaarstaat en waar je op terug kan vallen.

Ik vind het heel belangrijk om een band op te bouwen met mijn leerlingen. Zij moeten je echt kunnen vertrouwen en het gevoel hebben dat ze bij je terecht kunnen. Dat is de basis om verder te komen met deze leerlingen. Als het goed met ze gaat, leef je mee en ben je trots. Maar ook als het even minder gaat, leef je met ze mee. We werken in kleine groepen dus je kent je leerlingen hier heel goed. Je weet wat ze nodig hebben, waar hun kansen liggen en wat hun valkuilen zijn. Er is veel individuele aandacht voor ze. Dat stukje aandacht maakt het voor mij zo bijzonder. Je ziet van dichtbij hoe leerlingen groeien en ontwikkelen, dat maakt het mooi om hier te werken.

Wat maakt dit type onderwijs zo fijn voor de leerlingen?

Alle lessen op De Keyzer worden gegeven aan de hand van het directe instructiemodel. Ze zijn dus altijd op dezelfde manier opgebouwd wat zorgt voor veel duidelijkheid en structuur voor de leerlingen. Daarnaast blijven de leerlingen in één lokaal zitten en wisselen de docenten. De leerlingen hebben een vaste plek in de klas en we bieden ze de kans om een diploma te behalen.

 

 

Jezelf mogen zijn

Wij helpen leerlingen hun talenten te ontdekken. Want ieder kind verdient het om zijn of haar dromen na te jagen. En te worden wie zij ten diepste al zijn.